Durf nee zeggen

ian-espinosa-311604.jpg

In de ‘Stress Less, Enjoy More’- Facebookgroep, die ik opstartte met Dr. Mahdi Brown, een naturopathische dokter uit Amerika, hadden we het onlangs over de disease to please. Ik leed daar zelf vroeger ook aan en ik moet nog steeds opletten dat ik niet in hetzelfde oude straatje terecht kom. Zo vond ik het ook ontzettend moeilijk om ‘nee’ te zeggen als een yogacentrum mij vroeg om een workshop te geven. Hierdoor plande ik mijn agenda veel te vol, waardoor ik mezelf helemaal uitputte. En dan was ik telkens opnieuw boos op mezelf ‘omdat ik het weer zover had laten komen’.

Boosheid is een teken aan de wand dat je het moeilijk hebt om je grenzen af te bakenen. Ook al voelt boosheid niet goed, het is -net zoals alle andere emoties- geen ‘slechte’ emotie. Ze heeft de belangrijke boodschap voor ons dat we uit respect voor onszelf wat vaker ‘nee’ moet zeggen in plaats van ‘ja’. Elke keer als je daarin slaagt, ga je je sterker voelen en word je zelfverzekerder. Dat is de beloning!

Laat je andere mensen echter dag na dag gewoon over je heen walsen omdat je graag wilt dat iedereen je aardig vindt? Kook je vanbinnen van woede, maar kun je dat zo goed verstoppen dat niemand er iets van merkt? In de traditionele Chinese geneeskunde wordt niet-goed-gekanaliseerde-boosheid gelinkt aan een zwakke lever en galblaas. Dat is niet zo verrassend als je weet dat de belangrijkste functie van de lever het detoxen van afvalstoffen is. Naast de kwik uit je tonijntartaar, de pesticiden uit je bespoten appel en de hormonen uit je anticonceptiepil, houdt onze lever zich op energetisch ook bezig met het detoxen van emoties. Door goed voor je lever te zorgen, blijf je emotioneel beter in balans.

Steken boosheid en frustratie bij jou ook vaak de kop op en wil je je lever- en galblaas extra ondersteunen? Train jezelf in ‘the art of saying no’, maar doe daarnaast dus ook zeker moeite om je lever en je galblaas in de watten te leggen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om erover te waken dat je consumptie groene bladgroenten stijgt omdat daar chlorofyl in zit. Je ondersteunt er de detoxprocessen in je lichaam mee doordat de bouwsteentjes waaruit chlorofyl is opgebouwd, zich aan de afvalstoffen in ons lichaam hechten en ze naar buiten begeleiden.

Waarin zit veel chlorofyl?

  • koriander, spirulina, boerenkool, spinazie, tarwegras, peterselie, rucola, waterkers, warmoes, paksoi, boerenkool

  • microalgen zoals chlorella en spirulina

Wees verder zeker extra kwistig met knoflook. Knoflook is bijzonder bloedzuiverend omdat een grote concentratie zwavel bevat. Onze lever gebruikt knoflook ook om glutathion mee te maken, een master anti-ager en detoxer waar je nooit genoeg van kunt hebben. Iets anders waar ik zelf nog bij zweer voor een gezonde lever, is ’s ochtends een glas lauwwarm water met vers citroensap. Citroensap helpt om de galkanaaltjes in je lever schoon te maken, waardoor toxines efficiënter worden afgebroken en afgevoerd. Het werkt nog beter in combinatie met een theelepel extra vergine olijfolie. Als je dit consequent doet, zal je merken dat je lichaam gezonder wordt en jijzelf een stuk geduldiger.

Meer tips over een gelukkige geest in een gezond lichaam vind je in mijn nieuwe boek MoodFood (Uitg. Manteau).

 

 

Photo by Ian Espinosa on Unsplash