• Home
  • Workshops & events
  • Business
  • Blog
  • Boeken
  • About
  • Contact
Menu

Goedele Leyssen

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Goedele Leyssen

  • Home
  • Workshops & events
  • Business
  • Blog
  • Boeken
  • About
  • Contact

Waarom ik elke dag een geut veenbessensap in mijn water doe

February 7, 2018 Jasmien Clijsner
Cranberry-cobbler-drink-recipe-22.jpg

VEENBESSEN

Als ik ‘veenbessen’ zeg, waar denk je dan aan? De kans is groot dat ‘Kerstmis en ‘geroosterde kalkoen’ de eerste dingen zijn die je te binnen schieten. En misschien komt er tegelijkertijd een herinnering op van hoe je met kerst in een kookpan met verse of bevroren veenbessen stond te roeren. Zelf maakte ik nooit eerder veenbessensaus met kerst. Wel een mocktail met veenbessensap. Het recept staat ook in mijn Moodfood boek en het Is heel eenvoudig: Je mengt gewoon puur ongezoet veenbessensap met drie keer zoveel kokoswater en eventueel doe je daar per glas het versgeperste sap bij van een komkommer en een peer. Superlekker met munt of een takje dragon.

Wij drinken niet enkel veenbessensap met kerst. Er staat het hele jaar door een fles in onze koelkast. De reden daarvoor is dat ik liever niet heb dat mijn zoon Sam frisdrank drinkt en  veenbessensap is een perfect alternatief. Een klein geutje veenbessensap in zijn glas water geeft het water een mooi rozerood kleurtje en een licht zure smaak. Hij vindt het lekker, dus ik moet hem niet voortdurend aanporren om meer te drinken. Het werkt ook voor mij om mijn dagelijkse ‘waterquotum’ te halen. En veenbessensap is gezond. Uit een vergelijkende studie met twintig verschillende fruitsappen bleek dat er in veenbessensap het meeste antioxidanten zitten. Meer specifiek vijf keer zoveel als in broccoli. Het sap is zo krachtig dat je het zelfs kunt inzetten als medicijn. Je verzacht er de symptomen van een blaasontsteking mee en je kunt er zelfs blaasontstekingen mee genezen. Zonder de bijwerkingen van antibiotica. Komt je blaasontsteking terug nadat je stopte met het drinken van het sap? Dan moet je de kuur langer volhouden. Veenbessensap smaakt zuur, dus misschien kom je in de verleiding om het gezoete sap te drinken. Niet doen. Als je de gesuikerde variant koopt, voed je daar de slechte bacterieën mee en zal je dus minder snel genezen. Overweeg ook om 500 tot 1000 mg extra vitamine C bij te nemen in het geval je een blaasontsteking hebt. Er zit wel vitamine C in de besjes, maar extra vitamine C helpt om een urineblaasinfectie sneller onder controle te krijgen.

In zijn pure vorm is veenbessensap veel te geconcentreerd. Je moet het aanlengen met gewoon water of met kokoswater zoals ik doe voor mijn cocktail; drie delen water voor één deel sap. 

Heb je het niet voor het sap? Ook in gedroogde veenbessen zitten veel antioxidanten.

Strooi ze over je granola of meng ze door je groene salades in plaats van rozijnen. Gedroogde veenbessen smaken heerlijk in combinatie met gestoomde broccoli, in een rijstsalade of in tabbouleh. Mooi meegenomen is dat een heel gewoon gerecht met wat veenbessen erover er meteen superfeestelijk uitziet. 

Enjoy!!!!

WEETJE: In het Engels worden veenbessen “cranberries”genoemd. De ‘cran’ in de ‘cranberry’ komt van ‘crane’, omdat de bloem van de veenbessenstruik op de kop van een kraanvogel lijkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

← Vegetarisch for life? Van 'blaaaaah' naar 'happy' op een grijze dag →

© 2018 Goedele Leyssen.  All RiGHTS RESERVED. PRIVACY STATEMENT  &  cOOKIe sTAtement